Frivillighed & Engagement

Baggrund

Lysabild kro blev bygget  i 1898 på sit nuværende sted som stationskro ved E kleinbahn mellem Sønderborg og Mommark, hvor der var færgeforbindelsen til Faaborg på Fyn. I generationer har kroen været samlingspunkt for sognets beboere: Familiefester, jubilæer, generalforsamlinger, foredrag, gymnastik, musikarrangementer omm. 

Tiden er løbet fra de mange landsbykroer på Als.

Lysabild Kro må se en verdensomspændende virus med mange begrænsninger i øjene. Men der er stadig liv i de gamle bygninger, så nu er tiden kommet til at ændre kurs - kroen bliver til forsamlingshus, bakket op af lokalbefolkningen. 

På kort sigt

På kort sigt er det ikke muligt at en forsamlingsgård i Lysabild kan skabe et levebrød for ejeren af bygningerne. Hvis gæstgiveriet i Lysabild skal overleve må en gruppe frivillige træde til at give en hjælpende hånd.

Valget er let. Uden lokal støtte mister Lysabild den sidste levende forretning i landsbyen. Det er også en væsentlig del af Lysabild som i givet fald lukker og slukker.

Det må ikke ske.

Vi appellerer til alle gode kræfter om at stå sammen. Her og nu kan du hjælpe ved at melde dig ind i Foreningen Lysabild Forsamlingsgaard.

Det er særdeles vigtigt, at vi kan dokumentere en massiv lokal opbakning i forhold til at søge om offentlig og privat støtte til projektet.

Har du mulighed for at deltage med frivilligt arbejde er du også meget velkommen. Det kan være praktisk arbejde ude og inde og medhjælp ved arrangmenter. Vi har også brug for folk som kan påtage sig administrativt arbejde og gerne frivillige som har et nyttigt netværk, vi kan trække på.

 

 

På langt sigt

På langt sigt er det tanken, at Foreningen overtager og driver Lysabild Forsamlingsgaard. Det kræver, at Forsamlingsgaarden hen ad vejen - med frivillig arbejdskraft -  får en stabil driftsindtægt. Ligeledes kræver det, at der tilvejebringes større beløb fra private og offentlige fonde, således at bygningerne til sin tid kan erhverves kontant.

Det er tanken, at tilvejebringe en foreløbig kapital ved at sælge Folkeaktier á 500 kr.  På denne måde kan du blive indskyder og medejer af Forsamlingsgaarden. Det beløb som indgår på denne måde hensættes og kan først bruges den dag Foreningen erhverver bygningerne. Sker det ikke tilbagebetales beløbet til indskyderne.